Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Het aantal gepensioneerden stijgt nauwelijks meer door de hogere AOW-leeftijd

Zo’n 18 procent van de Nederlandse bevolking is gepensioneerd en dat percentage is al sinds 2011 min of meer gelijk, meldt het CBS. Vorig jaar steeg het aantal gepensioneerden met slechts 10.000 personen, tot 3,16 miljoen. Het statistiekbureau noemt daarvoor twee oorzaken: de verhoging van de AOW-leeftijd en het uitkleden van regelingen voor vroegpensioen.

2. D66 en GroenLinks willen dat Rabobank ‘meebetaalt’ aan krimp veestapel

Politieke partijen GroenLinks en D66 willen interveniëren in de bedrijfsvoering van Rabobank om de politieke kosten van een eventuele krimp van de veestapel af te wentelen op de grootbank. Tegenover het AD introduceert GroenLinks-Kamerlid Bart Snels een argument om Rabobank financieel te laten bloeden. Snels zegt dat Rabobank de grootste financier is van de veesector “terwijl we allemaal al heel lang weten dat deze vorm van intensieve landbouw en veeteelt niet houdbaar was”. Idee is dat Rabobank afschrijvingen doet op leningen aan boeren die uitgekocht moeten worden door de krimp van de veestapel.

3. Boris Johnson zet premierschap op het spel met Brexit-plan

Boris Johnson komt woensdag met een Brexit-plan. Als dat niet goed valt bij de Europese Unie neemt de kans toe dat de Britse premier moet aftreden. Johnson wil immers geen uitstel vragen voor de Brexit op 31 oktober, terwijl het Britse parlement hem daartoe heeft verplicht. Naar verluidt wil Johnson dat Noord-Ierland tot 2025 een 'speciale status' heeft binnen de EU.

4. Bedrijven zullen fors meer betalen voor post door fusie PostNL en Sandd

De afgelopen jaren zijn de tarieven op de zakelijke postmarkt door concurrentie kunstmatig laag gebleven, maar na de fusie tussen PostNL en Sandd komt daar verandering in. Dat zegt Ronald van de Laar van Sandd tegen De Telegraaf. Zakelijke klanten zullen volgens hem 30 tot 40 procent meer moeten betalen. "Dat is niet meer dan logisch, de kosten stijgen, terwijl de markt krimpt. Jarenlang zijn PostNL en Sandd tegen elkaar uitgespeeld, waardoor banken, verzekeraars en de Postcodeloterij over de rug van de consument hun post tegen woekerprijzen verstuurden."

5. Haagse wethouders De Mos en Guernaoui leggen hun functie tijdelijk neer om onderzoek naar corruptie

De Haagse wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui leggen tijdelijk hun functie neer. De werkkamers van de twee werden dinsdag doorzocht, omdat ze worden verdacht van onder meer corruptie. Zelf ontkennen ze dat. "Wij hebben altijd naar eer en geweten gehandeld en zien de uitkomsten van het onderzoek dan ook met vertrouwen tegemoet”, laten De Mos, ook loco-burgemeester, en Guernaoui weten in een persbericht. "We herkennen ons niet in de verdachtmakingen, maar willen dit onderzoek niet frustreren door na dit persbericht verdere mededelingen te doen. We onthouden ons daarom verder van commentaar."

6. Ecuador stapt uit olielandenclub Opec

Weer eentje minder: na Qatar heeft ook Ecuador besloten uit olielandenclub Opec te stappen. Het Zuid-Amerikaanse land wil zich niet langer houden aan gemeenschappelijke productie-afspraken die momenteel vereisen dat er minder olie op de markt wordt gebracht. Opec was afgelopen augustus goed voor ongeveer 40 procent van het mondiale aanbod van olie van ongeveer 74 miljoen vaten per dag. Ecuador is een relatief kleine speler met een dagelijks aanbod van ongeveer een half miljoen vaten olie.

7. Restaurantketen Loetje van de Lekkerste Biefstuk samen met Waterland

Restaurantketens Loetje en Waterland gaan samen verder en creëren zo de grootste restaurantketen in Nederland. Financiële details zijn niet bekendgemaakt, maar Waterland zou een meerderheidsbelang hebben genomen. Loetje werd in 1977 opgericht en de biefstukketen telt inmiddels 19 restaurants. Waterland nam vorig jaar een belang in Debuut Horeca en heeft daardoor meer dan 30 exploitanten, zoals Stan & Co, Beers & Barrels, Popocatepetl en Olivier.

8. De verpakking van staatswiet moet zo onaantrekkelijk mogelijk zijn

Alleen zwarte letters in Helvetica, een transparante verpakking of in één kleur en een groot etiket met gezondheidswaarschuwingen. Dat zijn de voorstellen die het kabinet doet voor de verkoop van staatswiet, meldt NRC. De onaantrekkelijke verpakking moet voorkomen dat mensen die "niet van plan waren" wiet te gebruiken, het toch kopen. De wietproef gaat op z'n vroegst in 2021 van start. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de komende tijd op het voorstel reageren.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van dinsdag: